Daniël Experiment

Daniël Experiment

23 juni 2022 Uit Door Ilze Post

10 dagen eten zoals Daniël uit de Bijbel
Begin juni heb ik het Daniël Experiment gedaan, namelijk tien dagen eten zoals Daniël uit de Bijbel.

In Daniël 1:12 staat: “Stel uw dienaren toch tien dagen op de proef, en laat men ons plantaardig voedsel geven, zodat wij dat eten, en water, zodat we dat drinken.”

Daniël en zijn vrienden hadden lef, ze wilden een ander dieet dan de koning voorschreef. Daarmee namen ze een risico. Ik denk dat Daniël heel goed wist wat de effecten van zijn voedingspatroon was.

Waarom?
Het Daniël Experiment doe ik, omdat ik niet afhankelijk wil zijn van koffie, zoetigheid of andere luxe. Het is eigenlijk een reset van mijn voedingspatroon. Daarnaast heeft het als voordeel dat je erdoor gaat ontgiften. De eerste dagen is dat alles behalve leuk, je kunt hoofdpijn verwachten. Maar na een paar dagen ga je je energieker voelen dan voor het experiment.

Voorbereiden:
Omdat ik al sinds 2010 een aantal keer het Daniël Experiment gedaan heb, wist ik wat ik kon verwachten. Ik zocht vooraf lekkere recepten op om te maken en bereidde me goed voor.
Als jij het Daniël Experiment wilt doen, vraag je dan in eerste instantie af wat je doel ermee is. Want om vol te blijven houden die eerste dagen, is een duidelijk doel voor ogen ten zeerste aan te raden. Daarnaast is het handig om in de dagen voorafgaand aan het experiment alvast wat af te bouwen met zoetigheid en koffie. Dan is de ontgifting minder in één keer.

Het belangrijkste is dat je dingen in huis haalt die 100% puur zijn, waar geen zout, olie of andere dingen aan toegevoegd zijn. Je gaat zo puur mogelijk eten.

Voorbeeld boodschappenlijstje:
* Groenten: tomaten, paprika, zoete aardappels, sla, komkommer, avocado, spinazie, courgette
* Fruit:bananen, appels, druiven, ananas, aardbeien, blauwe bessen, mango
* Gedroogd fruit: dadels, vijgen
* Zaden & pitten: pompoenpitten, chiazaden, pijnboompitten
* Noten: amandelen, cashewnoten, gemengde ongebrande noten

Je kunt op hele simpele manieren amandelmelk en havermelk zelf maken, dit kun je dan weer verwerken in bijvoorbeeld een gezonde smoothie.

Tijdens het Daniël Experiment:
Dag 1 en 2 waren heel zwaar. Vooral fysiek was het zwaar, mijn lijf ging in de ontgifting wat hoofdpijn en vermoeidheid opleverde. Omdat ik nog niet gewend was aan zulk voedzaam eten en toch veel eetmomenten had, werd ik er misselijk van en moest ik overgeven.
Na dag 3 voelde ik me goed en na dag 5 had ik geen hang meer naar koffie, zoetigheid en andere ongezonde dingen. Tijdens het Experiment heeft m’n gezin gebbqd, waarbij ik nieuwe lekkere recepten uitprobeerde (maïs en banaan op de bbq). En  at ik die week pastasaus met courgetti. 

Ik voelde me steeds fitter en energieker, waardoor ik zin kreeg om te gaan sporten.
Op dag 11 at ik voor het eerst een gekookt eitje en dronk ik weer koffie. Daar kon ik ook weer enorm van genieten.

Wat het me opleverde:
Een veel verzadigder gevoel na het eten, omdat ik mijzelf ging voeden met producten waar mijn lijf blij van wordt, had ik na het eten veel meer het gevoel verzadigd te zijn. Het schijnt dat dit gevoel van vol zitten bij heel veel vrouwen verdoofd is. Mijn smaak is ook veranderd, waar er eerst zoetigheid door chiapudding moest, is dat nu niet meer nodig. En ook gebruik ik na het experiment veel minder graanproducten en zout.

Mijn buik is  minder opgezet, hier ben ik wat gevoelig voor met gluten. 
Ik viel een aantal kilo af, wat mooi meegenomen was. En ik had geen honger of trek. Mijn trek in zoetigheid is weg, ik neig meer naar gezonde voeding dan voor het experiment.
Het vasthouden van deze gezonde levensstijl is makkelijker, omdat ik het experiment doorlopen heb.Daarnaast heb ik gemerkt dat ik minder eten nodig heb dan ik dacht, ik denk dat m’n maag gekrompen is.

Extra tips:
Lees iedere dag één of twee hoofdstukken van Daniël uit de Bijbel. Dat is echt heel gaaf om te doen. -Ga ‘s avonds iets doen waar je blij van wordt, zodat je niet op de bank gaat hangen. Daardoor wordt zin in snacken getriggerd.
-Vraag iemand om met je mee te doen, dat is echt veel makkelijker.
-Probeer nieuwe recepten uit.
-Lees een boek over het belang van voeding, zoals: ‘Het energieke vrouwen voedingskompas’ of ‘Zout, suiker, vet’ of ‘Slik je dat?’ 

Hoe nu verder?
Ik ben van plan om 1x per half jaar het Daniël Experiment te doen. Hierdoor blijf ik scherp op m’n voeding en help ik mijzelf om goed voor m’n lijf te zorgen.
Ik neem elementen uit het Daniël Experiment mee, maar vul dit nu ook weer aan met eieren, vlees, af en toe een kopje koffie en wat tarweproducten.

Ga jij het proberen?
Ik ben heel benieuwd of jij het Daniël Experiment ook gaat proberen. Als dat zo is, zou ik het heel leuk vinden als je het me laat weten. Ik kan je mijn schema met recepten naar je doorsturen.
Je kunt me ook vinden op Instagram @ilzepost